opinie Czerwony Wieprz
Dania główne
Dla Dygnitarzy i Burżujów

Kaczka po polsku a’la Czerwony Wieprz - specjalność Szefa Kuchni!
pół kaczki Berberyjskiej, leżakowanej w morskiej soli z czosnkiem
i majerankiem, serwowanej z sosem z polskich wiśni, pieczonym
jabłkiem i duszonymi buraczkami
65,-
Polędwiczki wieprzowe I-go Sekretarza
grillowane na ruszcie polędwiczki wieprzowe, zapiekane
w piecu z cukinią, prażonymi pestkami dyni i serem feta,
w kremowym sosie ze świeżej bazylii
44,-
Jagnięcina Lenina "Poronin 1913"
siekane kotleciki z podhalańskiej jagnięciny, grillowane pod kozim serem,
z szalotkami confit, prażonymi jabłkami i sosem rozmarynowym 
* receptura pozyskana dzięki uprzejmości rodziny Gut - Mostowych z Poronina,
w karczmie których W.I. Lenin wielokrotnie gościł w latach 1913 - 1914
55,-
Golonka Ericha
pieczona w piecu, w bawarskim sosie karmelowo-piwnym, podawana
z zasmażaną kapustą, przyrządzana wg staroenerdowskiej receptury babci
Ericha Honeckera – przywódcy NRD 
46,-
Zrazy z dzika a’la Tito
polędwica z dzika  marynowana w jałowcu i trawie żubrowej,
nadziewana grzybami, boczkiem i gorczycą, podawana w sosie z leśnych grzybów
* popisowe danie naczelnego wodza Jugosławii Marszałka Josipa Broz Tito,
które osobiście przyrządzał po słynnych polowaniach w Puszczy Białowieskiej,
gdzie do dziś stoi jego szałas myśliwski zwany „titówką”
49,-
Sztandarowy Burger Jagnięcy 
Serwowany z autorskimi sosami: z karmelizowaną cebulą i śliwkowym barbecue
podawany z opiekanymi ziemniakami lub frytkami (do wyboru)
49,-
Żebra Czerwonego Wieprza
zacna porcja (750g) marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber,
podawana na drewnianej desce, z ziemniakami zasmażanymi z czosnkiem,
majerankiem i rozmarynem, zestawem sosów oraz domowymi marynatami
63,-
Polędwica Limousine a’la Książe Karpat
soczysty stek z wykwintnej  polędwicy wołowej „Limousine”
na sosie koniakowo-pieprzowym, podlewanym oryginalną rumuńską brandy
* ulubione danie Prezydenta Rumunii Nicolae Ceausescu
66,-

Dla Proletariatu

Proletariacki  Kotlet Schabowy
duży, soczysty i chrupiący, podawany z domową mizerią
36,-
De Volaille De Lux
zawijana pierś kurczaka, nadziewana pieczarkami, siekaną pietruszką,
masłem i serem Mimolette
39,-