opinie Czerwony Wieprz
Dania główne
Dla Dygnitarzy i Burżujów

Kaczka po polsku a’la Czerwony Wieprz - specjalność Szefa Kuchni!
pół kaczki Berberyjskiej, leżakowanej w morskiej soli z czosnkiem
i majerankiem, serwowanej z sosem z polskich wiśni, pieczonym
jabłkiem i duszonymi buraczkami
69,
Polędwiczki wieprzowe I-go Sekretarza
grillowane na ruszcie polędwiczki wieprzowe, zapiekane
w piecu z cukinią, prażonymi pestkami dyni i serem feta,
w kremowym sosie ze świeżej bazylii
48,
Tarta z Polnej "4 pory roku"
wegetariańska tarta na kruchym cieście, wypełniona sezonowanymi warzywami, której skład
Szef Kuchni sam komponuje w oparciu o produkty dostępne o danej porze roku na kultowym warszawskim bazarze przy ulicy Polnej 
* Bazar na Polnej to najsłynniejszy delikatesowy targ Warszawy,
działający nieprzerwanie od 1959 roku
39,
Golonka Ericha
pieczona w piecu, w bawarskim sosie karmelowo-piwnym, podawana
z zasmażaną kapustą, przyrządzana wg staroenerdowskiej receptury babci
Ericha Honeckera – przywódcy NRD 
49,
Zrazy z dzika a’la Tito
polędwica z dzika  marynowana w jałowcu i trawie żubrowej,
nadziewana grzybami, boczkiem i gorczycą, podawana w sosie z leśnych grzybów
* popisowe danie naczelnego wodza Jugosławii Marszałka Josipa Broz Tito,
które osobiście przyrządzał po słynnych polowaniach w Puszczy Białowieskiej,
gdzie do dziś stoi jego szałas myśliwski zwany „titówką”
55,-
Prezydencki Burger z USA Jimmy Carter
soczysty burger jagnięcy w świeżo wypieczonej bułce rozmarynowej, z dodatkiem ogórka
cebuli i pomidora, w wyborem sosów:
z karmelizowanej cebuli i kaparów, pikantnym śliwkowym barbecue
oraz musztardowym z harissą, podawany z opiekanymi ziemniakami
* serwowany jako jedno z dań podczas wizyty Prezydenta USA Jimmy Cartera w 1977 roku w Pałacu w Wilanowie
na specjalne życzenie przywódców Stanów Zjednoczonych. To stanowiło złamanie Protokołu Dyplomatycznego, który
zabrania podawania potraw niewygodnych do eleganckiej konsumpcji.
U nas można jeść rękoma!
49,-
Polędwica Limousine a’la Książe Karpat
soczysty stek z wykwintnej  polędwicy wołowej „Limousine”
na sosie koniakowo-pieprzowym, podlewanym oryginalną rumuńską brandy
* ulubione danie Prezydenta Rumunii Nicolae Ceausescu
79,-

Dla Proletariatu

Wegetariańskie leczo Jonasa Kadara
Tradycyjna węgierska potrawa warzywna z duszonych pomidorów,
fasoli, świeżej papryki i sezonowanych jarzyn. Doprawiona wędzoną papryką i winem Tokaj
podawana w chlebowym kociołku
vege 38,-
Proletariacki  Kotlet Schabowy
duży, soczysty i chrupiący, podawany z domową mizerią
39,-
„Kurcze Pieczone!” - palce lizać!
pół kurczaka zagrodowego pieczonego podawany z chrupiacymi frytkami, surówką
z białej kapusty oraz autorskimi sosami: śliwkowym barbecue oraz musztardowym
55,-
Żebra Czerwonego Wieprza
zacna porcja (750g) marynowanych w beczce i pieczonych w piecu żeber, podawana
na drewnianej desce, z ziemniakami opiekanymi, zestawem sosów oraz domowymi marynatami
69,-