opinie Czerwony Wieprz
Desery
Dla Dygnitarzy i Burżujów

Koktajl Espresso Gagarin
Saska Wódka Czysta, Saska Wiśnia z nutą rumu, Cointreau, Kahula, espresso
29,-
Koktajl Truskawka na Torcie
Tequila, Cointreau, truskawki, sok z limonki, cukier trzcinowy
26,-
Creme Brulée
przyrządzany przez naszego Cukiernika wg oryginalnej francuskiej
receptury, podawany w towarzystwie sezonowych owoców
22,-
Torcik „Black&White”
duet musów z białej i ciemnej belgijskiej czekolady, podawany z gałką lodów waniliowych i konfiturą z leśnych jagód
22,-
Kultowy Torcik W-Z
Czekoladowy biszkopt przekładany kremem śmietankowym z konfiturą morelową, podawany z gałką lodów
kawowych na bazie wódki Saska kawa z nutą brandy.
Kultowy deser PRL-owskiej Warszawy, przyrządany według
receptury z lat 70-tych z restauracji „Malinowa” w legendarnym Hotelu Bristol
24,-
Gwiazda Fidela - specjalność naszej cukierni
ulubiony deser Fidela Castro - pieczona w ceramicznym piecu beza migdałowa, wypełniona aksamitnym kremem waniliowym,
aromatyzowanym nutą kubańskiego rumu Havana Club, wyrabiana na bazie syropu trzcinowego i prażonych migdałów, podawana na czerwonej, truskawkowej gwieździe
26,-
Tort bezowy "Gwiazda Fidela" - w całości
w całości, wersja "na wynos" (8 porcji) - oferta specjalna!
149,-
Deser gest Kozakiewicza
Aksamitny lekki krem mascarpone z Ajerkoniakiem i delikatnym jogurtem
Przekładany masą kajmakową, na kruchym orzechowo-maślanym cieście.
*jak zdradził nam po kilku "głębszych" jeden z dobrze poinformowanych sportowych działaczy, receptura tego deseru stanowiła
sekret mistrzowskiej formy słynnego lekkoatlety Władysława Kozakiewicza, który na Olimpiadzie w Moskwie 1980 roku oddał rekordowy
skok o tyczce, zdobywając złoty medal, jednocześnie pokazując wygwizdującym go radzieckim kibicom słynny "gest Kozakiewicza"
24,-

Dla Proletariatu

Sernik Tradycyjny
pieczony w ceramicznym piecu, wyrabiany przez naszego Cukiernika,
z białego wiejskiego sera i śmietany, z dodatkiem rodzynek
i suszonej  skórki pomarańczy
19,-
Szarlotka „Złota polska jesień”  
wypiekana z jesiennych jabłek Antonówka i Szara Reneta,
podawana z lodami waniliowymi
23,-
Gorące śliwki „badylarza” z lodami waniliowymi
PRL-owski przysmak wymyślony przez grójeckich plantatorów śliwek.
Swą niewysublimowaną prostotą zaskakuje do dziś
24,-